Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2010

Η CASUAL ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Η casual υποκουλτούρα είναι μια υποενότητα του οπαδικού ποδοσφαιρικού πολιτισμού που χαρακτηρίζεται από τον χουλιγκανισμό και τη χρήση των ακριβών ευρωπαϊκών ενδυμάτων.Η υποκουλτούρα αυτή προήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν πολλοί hooligans άρχισαν να φοράνε ρούχα γνωστών σχεδιαστών και ακριβά αθλητικά είδη, προκειμένου να αποφευχθεί η προσοχή της αστυνομίας.Δεν φορούσαν τα χρώματα του συλλόγου, γι 'αυτό ήταν πιο εύκολο να διεισδύσουν σε αντίπαλες ομάδες οπαδών και να εισέλθουν σε pubs.

Η Βρετανική οπαδική σκηνή έχει μια ισχυρή υποκουλτούρα με έντονο το στοιχείο της μόδας από την άνοδο των Teddy Boys στα μέσα της δεκαετίας του 1950, καθώς και η προέλευση των casuals μπορεί να παρατηρηθεί στο κίνημα των mod των αρχών της δεκαετίας του 1960.
Ομάδες νέων που υποστήριζαν ποδοσφαιρικούς συλλόγους άρχισαν να θέτουν τη μόδα τους στα γήπεδα, καθώς και ορισμένοι συλλογοι άρχισαν να γίνονται γνωστοί και για το στυλ που υιοθετούσαν κάποιοι από τους οπαδούς τους (π.χ. Τσέλσι και Γουέστ Χαμ ).


Με την αναβίωση των mods στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η υποκουλτούρα των casual άρχισε να αναπτύσσεται και να αλλάζει αφού οι οπαδοί της Λίβερπουλ εισήγαγαν και στην υπόλοιπη Αγγλία το στυλ αυτό ,το οποίο απέκτησαν ακολουθώντας την ομάδα τους σε όλη την Ευρώπη.
Οι οπαδοί της Λίβερπουλ , που ταξίδεψαν σε όλη την Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του 1970 υποστηρίζοντας την ομάδα τους, άρχισαν να φθάνουν στην Αγγλία, φορώντας ακριβά ιταλικά και γαλλικά ρούχα σχεδιαστών, τα οποία τα λεηλατούσαν από καταστήματα.Λήστευαν ακριβά καταστήματα με Γερμανικό, Γαλλικό και Ελβετικό ρουχισμό, μιας και αυτό ήταν πιο ασφαλείς μακριά από την Αγγλία. Ως γνωστόν, η ομάδα της Λίβερπουλ ήταν ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και οι οπαδοί της ταξίδευαν συνεχώς, οπότε και έβρισκαν ευκαιρία για μεγάλα "ψώνια".Οι φίλοι της Λίβερπουλ θα φέρουν πίσω στην Αγγλία πολλές μάρκες που δεν είχαν δει στη χώρα πριν. Στην επιστροφή τους στην Αγγλία προσπαθώντας να αποφύγουν της προσοχής των αστυνομικών, φορούσαν τα κλεμμένα ρούχα από τα ταξίδια τους.

Ήταν μεγάλη ευκαιρία για κάποιον την τότε εποχή, να ντύνεται με τέτοιου είδους ρούχα. Έτσι ήταν πολύ δύσκολο κάποιος να αναγνωρίσει τους hooligans που κατάφερναν να μείνουν απαρατήρητοι. Τότε πολλές αστυνομικές δυνάμεις παρέμεναν σε επιφυλακή για ταραχοποιούς με skinhead εμφάνιση που φορούσαν μπότες Martens, και δεν έδιναν προσοχή σε οπαδούς με ακριβά ρούχα σχεδιαστών.
Μάρκες ένδυσης που συνδέονται με τους casuals τη δεκαετία του 1980 είναι οι: Edinburgh Woollen Mill,Fruit of the Loom, Fila,Stone Island,Fiorucci,Pepe,Benetton,Sergio Tacchini,Ralph Lauren,Henri Lloyd,Lyle & Scott,Adidas,CP Company,Ben Sherman,Fred Perry,Lacoste,Kappa,Pringle,Burberry and Slazenger .Οι τάσεις της μόδας αλλάζουν συχνά, και η casual υποκουλτούρα φτάνει στο αποκορύφωμά της στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Ορισμένα είδη μουσικής που ήταν δημοφιλή μεταξύ των casual ήταν ,στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Oi,mod και ska μουσική.Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι μουσικές γεύσεις των casual ήταν εκλεκτικές, με κάποια συγκροτήματα της ποπ, όπως οι Wham!,ABC,η Human League,Spandau Ballet και οι "Adam and the Ants".Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πολλοί casuals ήταν πλέον μέρος του Madchester και της rave σκηνής, και τη δεκαετία του 1990, πολλοί ήταν οπαδοί της Britpop. Με την άφιξη της acid house μουσικής ,της rave και Madchester σκηνής, η βία στην casual υποκουλτούρα ξεθωριάσε σε κάποιο βαθμό.


Οι δεκαετίες του 1990 και του 2000

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990,η casual υποκουλτούρα γνώρισε τεράστια αναβίωση, αλλά η έμφαση στο στυλ είχε αλλάξει ελαφρώς.Πολλοί φίλαθλοι υιοθέτησαν το casual στυλ σαν ένα είδος ομοιόμορφης εμφάνισης,δείχνοντας διαφορετικοί από τους συνήθεις υποστηρικτές των ομάδων.Μάρκες όπως Stone Island, Aquascutum,Burberry και CP Company παρατηρήθηκαν σχεδόν σε κάθε σύλλογο, καθώς και κλασικά αγαπημένες όπως Lacoste , Paul & Shark και Pharabouth .
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολλοί οπαδοί άρχισαν να "απομακρύνονται" από πολλές μάρκες, λόγω της αστυνομικής προσοχής όπου το casual στυλ προσέλκυε.Επίσης αρκετές εταιρείες σχεδιαστών απέσυραν και σχέδια τους,αφού είχαν γίνει κοινή επιλογή των casuals.
Παρόλο που ορισμένoi casuals συνέχισαν να φορούν "Stone Island" στη δεκαετία του 2000, πολλοί αφαιρούσαν την "πυξίδα"(σήμα της μάρκας) έτσι ώστε να γίνονται λιγότερο αντιληπτοί.
Ωστόσο, με τα δύο κουμπιά ακόμα συνδεδεμένα, αυτοί που γνώριζαν ήταν ακόμη σε θέση να ξεχωρίσουν άλλους casuals.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90 λέγεται ότι ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν ανεπιτυχώς να συνδέσουν το σήμα της "Stone Island" με τον κελτικό σταυρό .Για το λόγο αυτό, νέες εταιρείες άρχισαν να κερδίζουν τη δημοτικότητα μεταξύ των casuals.


Όπως και με κάθε ρούχα γνωστών σχεδιαστών ,μεγάλη ποσότητα προϊόντων απομίμησης μπορεί επίσης να παρατηρηθεί. Prada , Faconnable , Hugo Boss , Fake London Genius, One True Saxon, Maharishi , Mandarina Duck , 6876, και Dupe έχουν αρχίσει να κερδίζουν ευρεία δημοτικότητα.

Τη δεκαετίας του 2000 η Casual μόδα έχει γνωρίσει μια αύξηση στη δημοτικότητα της μέσω της βρετανικής μουσικής όπως οι "The Streets" και οι "Mitchell Brothers" με τις casual εμφανίσεις στα μουσικά βίντεο τους.
Η Casual υποκουλτούρα έχει επίσης επισημανθεί από κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, όπως οι :"ID","The Firm","The Football Factory" και το "Green Street".


Στην δεκαετία του 2000,οι εταιρείες ένδυσης που συνδέονται με τους casuals είναι οι: Stone Island,Adidas Originals,Lyle & Scott,Fred Perry,Armani,Henry Lloyd,Lambretta,Ralph Lauren
και Lacoste.
Ωστόσο προς το τέλος της δεκαετίας, πολλοί Casuals έχουν υιοθετήσει μια πιο δυσδιάκριτη εμφάνιση αναζητώντας πλέον δημοφιλείς και καθιερωμένες εταιρείες ειδών ένδυσης, όπως οι :Albam, YMC,APC,Folk,Nudie Jeans,Edwin,Garbstore, Engineered Garments,Wood Wood and Superga.
Παρόλλα αυτά τα σημαντικά εμπορικά σήματα όπως Stone Island, Lacoste, Ralph Lauren, Aquascutum και CP Company εξακολουθούν να είναι δημοφιλή.

Τον τελευταίο καιρό στην Αγγλία, casuals έχουν σχηματίσει το κίνημα των «casuals united» γύρω από το οποίο ενώθηκαν οι εθνικιστές οπαδοί όλων των ομάδων.
Είναι εναντίων των ισλαμιστών που βρίσκονται στην Αγγλία και έχουν κατηγορηθεί το 2009 από την εφημερίδα Times για σύνδεση με το αγγλικό κόμμα «English Defense League»Αναμφισβήτητα η casual υποκουλτούρα εκφράζει όλο και περισσότερους οπαδούς τα τελευταία χρόνια.Η εμφάνιση συνδυάζει το ωραίο ντύσιμο με συγκεκριμένες μάρκες εκ των οποίων οι περισσότερες δεν είναι γνωστές στην χώρα μας και δεν έχουν μαζικοποιηθεί.Δυστυχώς όπως σε κάθε υποκουλτούρα έτσι και εδώ υπάρχουν οι επιτήδειοι έμποροι οι οποίοι προκειμένου να κερδίσουν, πατούν επί πτωμάτων εκμεταλευόμενοι την αυξανόμενη διάδοση αυτής της αισθητικής επιλογής.
Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν πρέπει το ντύσιμο αυτό να γίνει αυτοσκοπός και να πέσουμε στην παγίδα του marketing.

" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΛΑ ΜΕ ΤΟ ΝΤΥΣΙΜΟ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΠΙΣΗΣ "
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου