Η ομάδα των τρένων...

               
Ο Αστέρας Τριπόλεως ιδρύθηκε το 1930, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού, αλλά αναγνωρίστηκε επίσημα από το Πρωτοδικείο Τριπόλεως με την υπ’αριθμ 312/1931 απόφαση. Μετά από λίγο καιρό, άγνωστο για ποιους λόγους, ο Αστέρας αδρανοποιήθηκε, ενώ το 1932 έχουμε την προσωρινή διάλυση όλων των ποδοσφαιρικών ομάδων της Τρίπολης. Εκείνη την εποχή είχε έρθει στην Τρίπολη ο Μηνάς Τσαβδάρης, ο οποίος ίδρυσε ποδοσφαιρική ομάδα και της έδωσε το όνομα "Κεραμεικός" με ασπρόμαυρα χρώματα, επηρεασμένος από την περιοχή του Κεραμεικού που ζούσε. Ο Κεραμεικός δεν επισημοποιήθηκε ποτέ και το 1938, ο Μηνάς Τσαβδάρης παίρνει το καταστατικό του ανενεργού τότε Αστέρα, εντάσσει τους παίκτες του Κεραμεικού. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η επανασύσταση του Αστέρα. Το 1939 ιδρύθηκε η ΕΠΟΤ, ο Αστέρας παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα της περιόδου 1939-1940, όπου αντίπαλοί του ήταν ο Άρης Τρίπολης, η ΑΕΚ Τρίπολης και η Ολυμπιάδα Τρίπολης. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος σταματάει –όπως ήταν φυσικό- κάθε αγωνιστική δραστηριότητα στην Τρίπολη και όπως όλα τα σωματεία της πόλης, έτσι και ο Αστέρας διαλύεται.

              
Μετά την λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, ο Αστέρας επανιδρύεται με το όνομα "Νέος Αστέρας" και αναγνωρίζεται με την υπ’ αριθ. 508 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως στις 23 Ιουνίου 1947. Στην δεκαετία του ’50, ο Αστέρας αρχίζει να συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ‘Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αρκαδίας, όπου κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του από το 1957 και έπειτα, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή πέντε συνεχόμενες χρονιές (1957-1962). Ο Αστέρας έπαιξε για δύο χρόνια στην Β’ Εθνική (1961-1963), όντας η πρώτη ομάδα της Τρίπολης που έπαιξε σε τόσο υψηλή εθνική κατηγορία και μάλιστα είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Β’ Εθνικής, με την μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα, από την αγωνιστική περίοδο 1962-63. Το καλοκαίρι του 1963, ο Αστέρας συγχωνεύθηκε με τον Άρη-Ατρόμητο, που είχαν συγχωνευθεί μεταξύ τους έναν χρόνο νωρίτερα. Έτσι, δημιουργήθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Τριπόλεως.Ουσιαστικά, ο Όμιλος έγινε πάνω στο καταστατικό του Αστέρα, το οποίο τροποποιήθηκε και μετονομάστηκε σε Όμιλο. Παράλληλα, δημιουργήθηκε μια δεύτερη ομάδα "Ο ΣΕΦΑ Άρης-Ατρόμητος" που στην συνέχεια μετονομάστηκε το 1965 σε "ΣΕΦΑ Αρκαδικός". Ο Όμιλος παρέμεινε στα αθλητικά δρώμενα μέχρι το 1968, αφού διαλύθηκε με την υπ’ αριθμ. 345 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως, μετά την απόφαση του τότε Γ.Γ. Αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη, όταν συγχωνεύθηκε μαζί με τον Αρκαδικό, στον Παναρκαδικό.


Η νεότερη ιστορία του Αστέρα, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ξεκινάει το 1978 και αναγνωρίζεται από την υπ’ αριθμ. 368 απόφαση του Πρωτοδικείου Τριπόλεως και έκτοτε αγωνίζεται με επιτυχία στα τοπικά πρωταθλήματα της Αρκαδίας, όπου πάντα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και μετράει πέντε συμμετοχές στην Δ’ Εθνική, από την οποία ανέβηκε το 2005 στην Γ’ Εθνική κατηγορία όντας η καλύτερη ομάδα των δέκα ομίλων του περιφερειακού πρωταθλήματος με βάση τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία.
Από το 2003,η ανερχόμενη δύναμη της Πελοποννήσου  άρχισε μια ξέφρενη ανοδική πορεία.Έμεινε μια χρονιά στην τέταρτη κατηγορία για να εκτοξευτεί την αμέσως επόμενη χρονιά και να ανέβει τρεις διαδοχικές κατηγορίες σε τρία χρόνια μέχρι τη συμμετοχή της για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου,τη σεζόν 2007-08.

Στις 12 Μαΐου 2007, στα πλαίσια της 30ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος Β' Εθνικής, μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Καλαμάτας με 2-1, ο Αστέρας εξασφάλισε μαθηματικά την άνοδο στην Α' Εθνική κατηγορία (Super League), ανεβαίνοντας από το 2004 που αγωνιζόταν στη Δ΄Εθνική κάθε χρόνο και μια κατηγορία. Είναι η μοναδική ομάδα της Αρκαδίας που έχει ανέβει στην Α' Εθνική.

Η 26η Αυγούστου του 2007 η Τρίπολη και όλη η Αρκαδία θα ζήσει μεγάλες στιγμές όταν ο Αστέρας θα υποδέχεται τη Λάρισα στα πλαίσια της πρώτης αγωνιστικής της δεύτερης Super League.
Στις 7 Οκτωβρίου 2007 η ομάδα πέτυχε το πρώτο της τέρμα και παράλληλα την πρώτη της νίκη στην Α' Εθνική και μάλιστα εναντίον του Παναθηναϊκού.Εκείνη τη χρονιά ο Αστέρας Τρίπολης κατάφερε να κερδίσει μέσα στην έδρα του τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ αποδεικνύοντας έτσι ότι μπορεί να συναγωνιστεί επάξια τους μεγάλους συλλόγους και να εδραιωθεί στη Super League. Κατέκτησε τελικά την έβδομη θέση, χάνωντας την είσοδο για τα play-off την τελευταία αγωνιστική.Την επόμενη χρονιά ο Αστέρας θα καταφέρει να φτάσει έως τα ημιτελικά του
κυπέλλου Ελλάδας όπου και τελικά χάνει την πρόκριση ύστερα από δυο μεγάλα παιχνίδια που έκανε,κοιτάζοντας στα μάτια τον πρωταθλητη Ελλάδας,Ολυμπιακό.



 Τίτλοι:
  • Ένα Πρωτάθλημα B’ Εθνικής κατηγορίας (2007)
  • Ένα Πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής κατηγορίας (2006)
  • Ένα Πρωτάθλημα Δ’ Εθνικής κατηγορίας (2005)
  • 8 Πρωταθλήματα Αρκαδίας (1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1988, 1990, 2003)
  • 3 Κύπελλα Αρκαδίας (1990, 2004, 2005).
 
  Συμμετοχές στα εθνικά πρωταθλήματα:

  • Πέντε στην Α’ Εθνική (2007-2008-20011-2012) 

  • Τρεις στη Β’ Εθνική (1961-1962, 1962-1963, 2006-2007)

  • Μία στην Γ’ Εθνική (2005-2006) 

  • Πέντε στην Δ’ Εθνική (1990-1991, 1991-1992, 1992-1993, 2003-2004, 2004-05).



Έτος ίδρυσης: 1931
Χρώματα: Κίτρινο-Μπλέ
Έμβλημα: Το Αστέρι
Αριθμός Μητρώου: 2658




   ...καλοκαίρι 1963

Μετά τον υποβιβασμό του Αστέρα από τη Β' Εθνική (καλοκαίρι 1963) οι παράγοντες της ομάδας απογοητευμένοι απο την πορεία της και εξαντλημένοι οικονομικά πήραν την απόφαση να προχωρήσει ο σύλλογος σε συγχώνευση με άλλο σωματείο της πόλης.

Κάποιες κρούσεις προς τον Παναρκαδικό δεν είχαν αποτέλεσμα (διαφωνίες σε ονομασία, χρώματα κλπ) και έτσι στράφηκαν στον ΣΕΦΑ '' Ο ΑΡΗΣ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ'' (σωματείο που είχε προέλθει απο τη συγχώνευση του ΣΕΦΑ ΑΡΗ ΤΡΙΠΟΛΗΣ με τον ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ το καλοκαίρι του 1962).

Αποφασίστηκε το νέο σωματείο να φέρει την ονομασία ''ΑΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ" με χρώματα βυσσινί-λευκό (έτσι μετονομάστηκε ο ΑΣΤΕΡΑΣ) και με Α.Μ. στην ΕΠΟ το Νο 311 (του ΑΣΤΕΡΑ). Πρώτος πρόεδρος ήταν ο ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.

Ο "ΟΜΙΛΟΣ "πήρε το πρωτάθλημα Α' ΕΠΣΑ 1963-1964 κερδίζοντας την άνοδό του στη Β' Εθνική κατηγορία, στην οποία αγωνίστηκε την επόμενη περίοδο χωρίς επιτυχία, αφού υποβιβάστηκε τερματίζοντας στην 16η θέση με 30 βαθμούς.

Συνέχισε την πορεία του αγωνιζόμενος στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ ως την περίοδο 1967-1968 όταν και διαλύθηκε συγχωνευόμενος υποχρεωτικά μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία της Τρίπολης στον Παναρκαδικό.

Απο την πορεία των πραγμάτων φάνηκε ότι η συγχώνευση αυτή ήταν μια αποτυχημένη κίνηση, αφού σε τίποτα δε βοήθησε τον ΑΣΤΕΡΑ όσο και το ποδόσφαιρο της Τρίπολης γενικότερα.
  

 Εθνικό Στάδιο Ρόδου (6/12/1964) πριν τον αγώνα Ροδιακός - ΑΟ Τρίπολης  (Β' Εθνική)Όρθιοι απο αριστερά: Χρ. Κροκιδάς (Τ), Τ.Λόντος, Παν.Χασάπης, Σ.Τούκας, Αθ.Παναγιωτόπουλος, Χρ. Πετρόπουλος, Κρασάς (Προπονητής)
             Καθιστοί απο αριστερά: Σωτ.Κεκεσίδης, Κ.Μιχαλόπουλος (Δρίνης), Δ. Τσιπιανιτόπουλος, Γ.Μάνδρος, Γ. Τουρνικιώτης. 




Το πρώτο πρωτάθλημα του Αστέρα



Με την ίδρυση της ΕΠΣ Αρκαδίας το 1953 ο Αστέρας μετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα,το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα της.Τα σωματεία που υπάρχουν στην περιοχή είναι ελάχιστα,αφού μόνο στην Τρίπολη δρουν οργανωμένες ομάδες ποδοσφαίρου!
Αντίπαλοι του Αστέρα είναι οι: Παναρκαδικός,Άρης,Ατρόμητος και η ΑΕΚ,όλες ομάδες της Τρίπολης.Γίνονται συναρπαστικά παιχνίδια μεταξύ τους,τα οποία παρακολουθεί πλήθος θεατών,υπάρχει μεγάλος φανατισμός και γίνονται ομηρικές μάχες για τα πρωτεία.Οι ομάδες είναι στελεχωμένες με γηγενείς ποδοσφαιριστές,κάτι που προσθέτει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο φίλαθλο κοινό της εποχής.
Την περίοδο 1956-1957 ο Αστέρας Τρίπολης για πρώτη φορά θα αναδειχθεί πρωταθλητής της ΕΠΣ Αρκαδίας,γεγονός που θα αποτελέσει το έναυσμα για την εξαιρετική πορεία των επόμενων χρόνων,έχοντας ως αποκορύφωμα την άνοδο και τη συμμετοχή στη ΄Β Εθνική κατηγορία την περίοδο 1961-1962.Μερικά από τα αποτελέσματα του Αστέρα την περίοδο 1956-1957 ήταν:

Αστέρας Τρίπολης-Άρης   4-3,6-1
Αστέρας Τρίπολης-Παναρκαδικός   1-1,2-2
Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος  4-1
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ  1-3

Η βαθμολογία
1.Αστέρας Τρίπολης 17
2.ΑΕΚ 16
3.Παναρκαδικός 16
4.Ατρόμητος 15
5.Άρης 8


Με προπονητή τον Μηνά Τσαβδάρη έπαιξαν εκείνη την αγωνιστική περίοδο οι παρακάτω ποδοσφαιριστές: Β.Πετρόπουλος (Τ),Αθ.Αθανασιάδης (αρχηγός),Γ.Κουτσούκος,Δ.Θεοδοσόπουλος,
Δ.Σόσολης,Β.Νίκας,Ευθ.Γεωργακόπουλος,Κ.Λάγιος,Κ.Νάτσης,Αθ.Ξενοδημητρόπυλος,Π.Λόντος,
Γ.Πάγκαλος (Τ),Πετρ.Κυριακόπουλος,Εμμ.Μανωλόπουλος,Δ.Τσίτουρας,Ευαγγ.Ρόζης,Γ.Τσιριμπής,
Π.Κατσιάβελος





Η συμμετοχή στη ΄Β Εθνική


Την περίοδο 1962-63 δημιουργείται σε μόνιμη βάση η Β' εθνική κατηγορία,υπό τη μορφή των ομίλων  (τα προηγούμενα χρόνια είχε τη μορφή τουρνουά).Ο Αστέρας Τρίπολης μετέχει στο Β' όμιλο και αποτελεί υδριτικό στέλεχος της Β' εθνικής.


Αντίπαλοι του Αστέρα ομάδες από τον Πειραία,από την Πελλοπόνησο και την Κρήτη.Δύσκολο το έργο του,αφού ρίχτηκε στη μάχη χωρίς μεταγραφές,χωρίς οικονομική επιφάνεια και μακριά από τα κέντρα αποφάσεων.

Ο Αστέρας στηρίχτηκε στους ντόπιους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές του,οι οποίοι όμως ήταν τελείως ερασιτέχνες.Έτσι το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο,αφού ο Αστέρας νικώντας μόλις τρεις φορές,τερμάτισε προτελευταίος και υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Αρκαδίας.Στον Αστέρα αγωνίστηκαν εκείνη την περίοδο οι:Β.Πετρόπουλος(Τ),Χρ.Πετρόπουλος,Τ.Λόντος,Γ.Μάνδρος,Δ.Σόσολης,Π.Λόντος,Γιάν.Τουρνικιώτης,Σωτ.Κεκεσίδης,Κ.Μιχαλόπουλος(Δρίνης),Χρ.Λάγιος,Βαγγ.Ρόζης,Πετρ.Κυριακόπουλος,Β.Τσίρης,Γ.Κολίτσας,Φωτ.Μαλίρης,Κ.Νάτης,Χριστόφ.Κροκιδάς(Τ),Στεφ.Κωνσταντίνου,Γιώργ.Κρικάτσουλας(Τ)

Πρώτος σκόρερ της ομάδας ο Κώστας Μιχαλόπουλος με 8 τέρματα,ενώ τον ακολούθησαν οι Βαγγ.Ρόζης και Στέφ. Κωνσταντίνου που σημείωσαν από έξι τέρματα.Η περίοδος αυτή θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για τον Αστέρα,αφού το καλοκαίρι του 1963 θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση με τον "ΣΕΦΑ Άρης-Ατρόμητος" για την δημιουργία του Α.Ο.ΤΡΙΠΟΛΙΣ με τη γνωστή συνέχεια.


Ο Αστέρας το 1962-63
Ορθιοι: Πετρ.Κυριακόπουλος,Χρ.Κροκίδας,Β.Τσίρης,Γ.Μάνδρος,Χρ.Πετρόπουλος,Δ.Σόσολης
Καθιστοί: Π.Λόντος,Κ.Μιχαλόπουλος,Στεφ.Κωνσταντίνου,Βαγγ.Ρόζης,Γιαν.Τουρνικιώτης

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία αυτής της περιόδου:

Αστέρας-Ατρόμητος 0-5,0-1
Ηρόδοτος-Αστέρας 2-1,4-0
Αστέρας-Πανελευσινιακός 0-2,0-3
Αστέρας-Άρης Κορίνθου 0-1,0-6
Αστέρας-Όμιλος Καλαμάτας 5-3,1-2
Αστέρας-Αργοναύτης Πειραιά 2-2,0-1
Αστέρας-Παγορινθιακός 2-3,1-1
Βύζας Μεγάρων-Αστέρας 1-1,3-2
Απόλλων-Αστέρας 2-1,2-1
Αστέρας-ΟΦΗ 0-2,0-6
Αστέρας-Εργοτέλης 0-1,1-1
Παναυπλιακός-Αστέρας 2-1,4-0
Σπαρτιατικός-Αστέρας 5-0,1-3
ΟΦ Κρητικός Χανίων-Αστέρας 2-0,1-5
Άρης Πειραιώς-Αστέρας 2-1,2-0

Η βαθμολογία

1.Παγορινθιακός 74
2.Άρης Πειραιώς 73
3.Βύζας Μεγάρων 70
4.Ατρόμητος Πειραιώς 68
5.Παναυπλιακός 65
6.Παναλευσινιακός 64
7.Αργοναύτης Πειραιά 63
8.Ηρόδοτος 63
9.ΟΦΗ 62
10.Όμιλος Καλαμάτας 62
11.Απόλλων καλαμάτας 59
12.Εργοτέλης 56
13.Άρης Κορίνθου 52
14.ΟΦ Κρητικός Χανίων 50
15.Αστέρας 39
16.Σπαρτιακός 36